pühapäev, 1. juuni 2014

Ideaalne hommik :)

Ideaalne hommik on selline kui tuled hästi välja puhanuna alla kööki, vaatad ukse vahelt, et laps veel magab sügavasti ja hakkad omale vaikselt kohvi tegema. Siis võileib ja kruus kohvi rahus ja vaikuses viimaste aiaajakirjade seltsis, heites vahepeal unistava pilgu aknast välja enda aeda. Ah, life . . . :)

Kui oled kõik ajakirjad lõpuks läbi lugenud, kohv on otsas ja laps ikka veel magab sügavasti, on ikka mõnus niisama oleskleda. Vaatad aknast välja aeda, kohe ilmuvad mõtted, mida seal veel täiustada annaks, mida muuta, kuhu uusi taimi . . .
Esimene, mida ma aknast näen, on köögiviljaaed. Ja mu 3 veel rohimata porgandipeenart. Tegelikult võiks vaade aknast olla muidugi teistsugune, midagi silmailule. Mõned õitsvad põõsad näiteks, rododendronid . . . ei, isa ei lubaks mul tema kartulimaast neid meetreid turbapeenra jaoks napsata. Niigi ei olnud ta õnnelik, et ma kevadel ta kartulimaa arvelt omale sellised mõttetud peenrad rajasin nagu lehtpeet, nuikapsas, redis ja salat - tema iial ei kasvataks sellist "maltsa". :) Ok, sel aastal ta enam ei keela, kuid pole ka rahul. Kuid mu 3 asalead ootavad ikka veel kannatlikult keldri ees pottides, millal ma neile aseme teen. Teen, teen - nädala pärast, siis kui palka saan. :)

Kui ilm oleks ilus, läheks nüüd hommikumantlis kohe aeda. Kuid lubatud +20C asemel on vaid +12C ja pilves. Seega mõnusam on ikka köögis aega parajaks teha. Kuniks veel saab laiselda. Pärast läheb niikuinii rabamiseks - ehkki ma seda kunagi ei planeeri! Nagu eilegi. Peale isa sünnipäeva pidamist, kõndisin niisama aeda nö ringkäigule - ja millega see lõppes? Rohisin ära kurgilava, hernepeenra ja hiljem ühines minuga laps, kelle tungival soovil rohisime ja kõplasime üle veelkord ka roosipeenra. Ehkki seal tõesti midagi nagu rohida polnudki. Aga kõblata võib ju ikka, ega siis saa lapse tööindu tagasi hoida. :) Ja värskelt kõblatud peenar näeb ikka välja nagu uus. Siis tuli teine laar ootamatuid külalisi isa sünnipäevale ja peale nende võõrustamist kõplasin läbi ka 3 majaesist peenart, istutasin ümber ühe sõnajala ja öölille puhma.

                                                       ***

Nüüd on juba õhtu ja ei saanudki end õieti aias väsitada - külm hakkas! Isegi pesu ei kuivanud selles jäises tuules ära. Tänastest töödest on mul ette näidata vaid üks rohitud nuikapsapeenar - päevad ei ole vennad! :)
Ok, tomatitelt eemaldasin ka paar alumist lehte ja võsud, kokku pool ämbritäit. Kallasin nad veega üle ja panin kaane peale. Loodetavasti teeb see 2 nädala pärast sama välja kui et oleks nad keema pannud. Ei tahtnud hakata kööki selliste aurudega haisutama ega potti rikkuma. Varem pole sellist tõmmist teinud aga kui kiidavad, et tõrjub lehetäisid, siis mis ma neist lehtedest ikka ära viskan, olgu siis juba tõmmis. Lehetäisid on hetkel näha vaid õunapuudel ja neid ei ole ma kunagi pritsinud - saab õunu palju saab, alati saab ülearu.

Siis tekkis õhin, et teeks nõgeseleotist ka, enne kui nad õitsema hakkavad - suur puhmas laiutab ühe õunapuu all. Ajasin paksud talvekindad kätte, tõin käärid ja hakaksin nõgeseid maha naksama. Välja tõmmata ei tahtunud, siis ei kasvaks kasulik kraam enam tagasi - nõgest võiks ikka aias kusagil võtta olla. Kallasin sellelegi ämbritäiele vee peal ja jätsin päikese kätte kaane alla. 2 nädala pärast peaks siis kurnama ja kehtima kui väetis ja taimekaitse paljudele taimedele. Ma ei tea, kas tuli lahjendada ka, aga eks seda jõuab veel otsida ja lugeda enne kui kasutamiseks läheb.

Ja ühe leotise retsepti leidsin veel, vereurmarohust, samuti lehetäide,  maipõrnika tõukude, lehekirpude, traatusside jt kahjurite tõrjeks. Panen siia kirja, et ära ei kaotaks, homme läheb tegemiseks, sest vereurmarohtu jagub mul aias keldri juures küllaga:

I variant:
Taimekaitsevahendina kasutatakse kogu maapealset osa taime õitsemise ajal. Neljast puhmast valmistatud materjalile (peenestatakse) valatakse 10 liitrit vett. Lastakse seista 10-20 minutit, misjärel vedelik muutub pruuniks. Seejärel kurnatakse ja kasutatakse pritsimiseks.

II variant: 
4 taimepuhmast peenestada ning lisada 10 liitrit keeva vett, lasta seista 10-15 minutit, kurnata ja pärast vedela rohelise seebi lisamist ongi pritsimislahus valmis.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar