pühapäev, 22. märts 2015

Aasta esimene roositellimus tehtud :)

Täna oli taas üks tore ja täiesti planeerimatu aias müttamise päev. Ehkki hommik oli jäine, tõusis lõunaks temperatuur nulli ja sai mindud aeda tiirutama. Kuna mind on vallanud taltsutamatu roosipalavik, siis vaatasin ringi sellise pilguga, kuhu võiks uue peenra rajada. Tahaaeda saab ühe peenra teha küll, seal ruumi jagub, muruplats võib vabalt ka väiksem olla. Kuid ka eesaias on mõned kohad, kust võib kedagi sissepääsu ette rajatavatesse peenardesse üle kolida, et mõnele roosipõõsale ruumi teha. Näiteks maikellukesed, kes ei pea mul mitte seal päikese käes laiutama. Ja on teisigi, kellele kolimine peaks sobima.
Õhtuks oli selge, et ega see roosipalavik ikka iseenesest üle ei lähe, vaja on ikka rohtu, ehk siis roose. Tegin siis selle aasta esimese roositellimuse ära, siit. See oli ainus koht, kus sain tervelt 10 oma roosiunistust täita. Oodata ka enam ei saanud, juba üks mu soovitud roos, kes eelmisel nädalal oli veel alles, oli tänaseks juba otsas. Panen oma tellitud siia enesele imetlemiseks üles:

Louise Odier
Königin von Dänemark
Boule de Neige 
Zéphirine Drouhin 
Mme Pierre Oger  
Mme Ernest Calvat  
Mme Isaac Pereire 

Mis aga aias müttamisse puutub, siis lõikasin ära ülejäänud metsistunud mustsõstrapõõsad ja koristasin ühte aianurka kolast (mida mina sinna polnud vedanud). Kõige lõpetuseks turnisin vähe redeliga, et kuslapuu kõrgemale toe peale sättida - sel aastal ulatub ta juba räästani, just nii nagu ma soovisin. Kui vaid teaks, kuidas teda paremini õitsema saada. Varasematel aastatel on külm ta maani maha võtnud, alles nüüd viimased 2 aastat on ta talve üle elanud - ehk siis sellest see vähene õitsemine? Aga see lõhn . . . kuslapuu on mu absoluutne lemmik parfüüm samuti.

Kasvuhoones on aga redis üleval ja toas aknalaual külvikarpides trügivad parema vaate nimel suvelilled. Nüüd tuleb alles meelde, et ma pidin osad neist ju täna pikeerima . . .


7 kommentaari:

  1. See on supertunne kui parasjagu ravimite tellimine käib ja kui ravimid saabuvad ja siis istutamise tipphetk :D

    VastaKustuta
  2. Roosid on minu arvates lillede kuningad ja ei kujuta aeda ima nendeta ette.Minu aias olid esimesed lilled üle paarikümne aasta tagasi,Kõik muu on tulnud hiljem.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Novot, roosid aias on elementaarne. :) Aga eks ma korvan siin oma rasket lapsepõlve ka - minu ema ei olnud eriline õitsvate lillede, ammugi mitte roosid fännaja, tema pidas põhiliselt kiviktaimlat, ehk sellest ka see mu õitsejate aeda toomise vajadus.

      Kustuta
  3. Roosid on ilusad aga ma peaks nendega nüüd veidi aega piiri pidama, muidu kisub päris roosiaia kuningannaks ära :) Louise Odier on mul täitsa olemas, mulle tundub et väga õnnelik ta meie kruusapinnase üle ei ole aga hakkama saab

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mind täitsa huvitaks kui kõrgeks need burboonroosid meie kliimas reaalselt ka kasvavad, põlveni, nabani või lõuani?

      Kustuta
  4. Aedniku haigele hingele pole tõesti parimat palsamit kui üks õnnestunud kevadine tellimus :)

    VastaKustuta
  5. Roosipalavikust ilma korraliku ravita ei parane :)
    Väänduvad kuslapuud kylmuvad meil ka peaaegu maani maha. Talvitunud raod on segamini kuivanutega, nii et ma kevaditi lõikan neid ysna tugevalt. Mulle tundub, et paremini talvituvad vanad oksad, Kusjuures mul on neid mitu meetrit ja igal põõsal talvituvad oksad veidi erineva eduga.

    VastaKustuta