esmaspäev, 29. juuni 2015

Käes on pojengide aeg

Kui tänane päev õhtusse jõudis, võisin õhata - köögiviljaaed on kontrolli all. Veel eile oli pilt teine ja tundus, et kõrgesse umbrohtu mattunud vanadest maasikapeenardest ja osadest peenravahedest ei käigi jõud üle. Aga täna oli nii palju sooja antud, mõnus vaikne oli, ainult mesilased sumisesid, hakkasin aga mõnuga rohima ja ei pannud tähelegi kui kõik valmis sai. Laps tuli ka appi ja rohis kaks porgandipeenart üle. Neis olid vaid harvad umbrohud, kuid selle soojaga oleks nad homme juba 10cm kõrgemad. Peedipeenra jõudsin ka ära harvendada. Õhtul siis veel muudkui niitsime ja niitsime kordamööda, kuni kogu aed sai üle käidud. Niide läks värskelt kastetud peedipeenrasse multšiks.
Nii siis möödus päev, mille planeerisin tegelikult võrkiiges, kohviga õunapuu all või lihtsalt päikese käes peesitades maha logeleda. 

Hommikul üritasin praegust pojengideaega piltidele jäädvustada, pole neid ju varem pildistanudki. Ja kõik nad on mul tundmatud ja nimetud - kui keegi kedagi neist tuvastada oskab, oleksin rõõmus.
Trepist alla õue astudes paremat kätt, seal nad algavadki - roosad alustavad teistest vähemalt nädalajagu varem ja on 5+ lõhnajad:


Teisest küljest:

Roosade järel tulevad hilisemad, kõigepealt valge, kes on teistest peajagu kõrgem. Kahtlustan, et ta on Maxima Festiva, sest tal on punased träpsud südamikus ja lõhnab imeliselt:

 Lähedalt:

Seejärel tuleb õrnroosa, veel hilisem avaneja ja samuti võrratu lõhnaga:

Siis tuleb punane, väga kompaktne ja jõuline põõsas, õitseb ohtralt, ainult lõhn on selline tubli 4. Tema sai oma 10a. tagasi Aiasõbrast tellitud, huvitav, et õisi jagub nii liht-, pool- kui täidisõielisi:

Teiselt poolt vastu tulles, nüüd üks õrnroosa, ka tookord Aiasõbrast tellitud - lõhn on võrratu, samuti õiekuju, põlved tal vaid pisut nõtkuvad (need pulgad taustal on toed väikestele aktiniidiatele ja kuu-lehtertapule):

Õis lähemalt mu lemmikust - kui ta nime teada saaks, paneks neid terve rea kuhugile:

Ja rea lõpus, teisel pool jalgteed on pojeng, kes alles hakkab avanema - selle pildi tegin niisama vaate pärast. Ja paremat kätt (pildile ei jäänud) on veel üks punane avanemist ootav pojeng:

Need on siis eesaia pojengid. Tagaaias on mul 3 sügisel Aavikuemandalt tellitud pojengi, kuid sinna tuleb neid sel sügisel loodetavasti juurde - pojenge peab ikka palju koos olema, et imetlemist ja nuusutamist jaguks kauemaks.

2 kommentaari:

  1. Pojeng on üks tore lill ja neid peab tõesti olema igas aias :)

    VastaKustuta
  2. Nii armas. Oh mulle pojengid ka nii meeldivad.Ja need valged! Tasapisi tulevad meile ka. Mul praegu vaid tumepunaseid ja roosasid. Mõnus, lopsakas ümbrus sul seal

    VastaKustuta