teisipäev, 18. august 2015

Rege rauta suvel . . .

. . . ehk siis kampsunite poole pealt oleme nüüd lapsega mõlemad talveks valmis.



5 kommentaari:

  1. Jääe üks tore, pejme ja soe valmis, tubli oled :) mina suvel ei suuda :(

    VastaKustuta
  2. Veel...kui võib küsida, kas sul on olemas nö. õpetus- lõige?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Lõiget ei ole. Alustan alt, nii kampsunit kui varrukaid, koon mõlemit ringselt. Kampsunile koon luku koha peale igal ringil ühe silmuse pahempidi, nii saab lukk otse ette (see pahempidine rida jätkub üles kuni kapuutsi ülaservani välja). Kehaosa võib tegelikult kergelt taljesse kududa, kuid seda efekti annab hiljem ka aurutades tekitada.

      Kaenlaaukudeni jõudes korjan varrukad ja kehaosa ühtedele ringvarrastele, jättes kaenlaaukudest nii varrukatel kui kehaosal mõlemilt poolt ~5 silmust (kokku siis 20) korjamata, mis on nö liikumisruum, need õmblen hiljem omavahel kokku.

      Ülaosa mustrisse on kahandused sisse arvestatud, mustri lõppedes jätkan kahanduste tegemist silma järgi, kuid korrapäraste vahedega.

      Kaela osaks jätkan kudumist ~10cm ilma kahandusteta, siis kasvatan mõned silmused kui kapuutsiossa jõuan, kuid edasi koon kapuutsi peaaegu lõpuni kahandusteta.
      Umbes 5cm enne kapuutsi valmimist teen mõned kahandused, eriti kuklaosas, kus teen veel pea igal ringil kahandusi. Ja nagu aru saad, on kogu kampsun ikka ühes tükkis ja kapuuts on sel hetkel veel eest kinnine e lihtsalt üks toru. Kui kapuutsiga olen valmis saanud, siis lõpetamiseks keeran kampsuni pahempidi, korjan kapuutsi silmused mõlemilt poolt võrdselt varrastele ja koon 2 varrast koos hoides kolmandaga kokku. Nii jääb jätkukoht pealael peaaegu märkamatu. Selle kohta on kindlasti ka videoõpetusi YT-is kui jäi arusaamatuks.

      Valmis kampsuni aurutan ja venitan vajadusel, näiteks kehaosa saab niimoodi kergesti taljesse venitada. Siis õmblen õmblusmasinaga keskosale jäetud ühe pahempidise rea järgi mõlemilt poolt ühe silmuse kauguselt läbi. Tegelikult teen ma selle õmbelmise kampsuni pahemalt poolt, sest seal see pahempidiste silmuste rida on hästi nähtav parempidine joon. Alustan alt kuni üles kapuutsi servani ja sealt ringiga teiselt poolt tagasi. Nüüd võib kampsuni seestpoolt mööda seda parempidiset silmuste rida lahti lõigata, kuni kapuutsi servani välja. Need servad ma heegeldan kinnissilmustega, kuid mitte igast silmusest läbi, vaid üle ühe või isegi üle kahe (olenevalt koe silmuste suurusest), muidu hakkab lukk ees lainetama. Ja heegeldan vaid kuni õmbluseni, õmblusest sissepoole jääbki see narmendav lõigatud serv, kuid see ei harune ja ta jääb luku alla. Samas kui olen heegeldamisega kapuutsini jõudnud, siis seal heegeldan küll narmendava serva üle, sest see jääks muidu nähtav. Siis jääb üle vaid lukk ette õmmelda ja ongi kõik. Ma kahtlen kui palju mu seletustest aru on saada, kuid mistahes töö käigu kohta olen ma tegelikult abi saanud YT-ist õpetusi otsides.

      Kustuta
    2. oi tänan, nüüd said palju kirjutada ! Salvestasin endale selle ära, kui ükskord õnnestuks, tahaks küll proovida...

      Kustuta