esmaspäev, 5. juuni 2017

Algul ei saa vedama, pärast ei saa pidama

Väljas on juuni kohta häbematult külm. Allkorrusel olen viimastel päevadel iga päev kolm halgu kütnud, üleval polnud märtsist saati tuld teinud, kuid täna viskas üle see hammustav külm ja tegin sinnagi tule ahju. Ilmateade lubab küll iga päev, et kohe homme läheb soojemaks, kuid ikka on päevi, kus tuleb talvejope selga ja kindad kätte ajada. Kinnastega mina aga aias ei mängi, siis jään parem tuppa. Tuppa jäetud aednik hakkab aga kohe taimemõtetega mängima. Alles ma nentisin, et see kevad on saanud täitsa ilma taimetellimusteta hakkama. Seda asja ei saanud nii jätta ning tegin kohe kaks rõõmsat taimetellimust ära - Paradiisi Aiast ja Järvseljalt.
Paradiisi Aiast tellisin 2 unistuste värvi Exbury asalead, Satomi ja Cannon's Double.
Järvseljalt oli mul vaja ennekõike liblikapõõsast, eelmine läks aasta tagasi välja ja kauem ei saanud aial taruvaigulõhnata olla lasta. Takseerisin siis veel oma soovinimekirja ning sooritasin ühe väga mõistliku taimetellimuse. Kui midagi peaks otsas olema, saab veelgi mõistlikum olema:

Davidi budleia ´Royal Red´
Punaloor-sõnajalg ´Brilliance´
Harilik lehvikleht ´Karasuba´
Lõokannus 'Craigton Blue´
Punane siilkübar ´Fatal Attraction´
Kare päikesesilm
Jaapani ülane ´Pamina´
Iris pumila - kääbusiiris
Kevadmagun
Alpi elulõng
Lamarcki toompihlakas

Pidin veel 4 roosi ka Põltsamaalt tellima, kuid see poleks enam nii mõistlik olnud - mitte roosidest pole mul puudus, vaid rohimiskätest. Seda ei öelnud mina, vaid mu teisik, see alati kaine arutleja, kes mu rahakoti üle valitseb . . . Ja ma püüan end talle hetkel parimat küljest näidata, sest ta ei tea veel, et mul on plaanis Cayeux'st üks iirisetellimus teha. Siis tuleb mul talle põhjendada, miks mul on vaja just 5 helesinist ja mitte 2, et neid siis aastate pärast jagada. Aednik on ju kannatlik, asi see mõni aasta mõnda õit oodata ole! Seda kannatlikkuse asja me aga veel arutame temaga . . .

Lõpetuseks veel mõni priimulapilt. Minu eelmisel varakevadel külvatud Barnhaven'i priimulad ei pidanud kirjade järgi sel aastal veel õitsema, kuid Garnet Cowichan teeb seda ometi ja üle ootuste sametiselt:
Garnet Cowichan
 


Juulia priimula Footlight Parade näitas ka oma õievärvi ära:
Juulia priimula Footlight Parade
Sieboldi priimula on mul vana olija, eelmisel aastal sai teda ikka pottide kaupa ära jagatud, vähemaks aga küll pole jäänud - keegi, kelle värvilaikude peale võib alati kindel olla:
Sieboldi priimula
Nurmenukkude loodusest aeda toimetamine võttis mul mõned aastad aega, ei meeldinud neile üks ega teine koht, lõpuks on nad aga kanda kinnitanud ja õitsevad ohtralt juba teist aastat:


Kevadisi õisi jagub ka kimpudesse:

7 kommentaari:

  1. Imeilusad priimulad! Kui nurmenukku külvata lubada, siis varsti hakkavad pea kõik kohad sobima talle.

    VastaKustuta
  2. tõesti ilusad priimulad :) Õnnestunud läbirääkimisi siis selle kaine mõistusga tüütu persooniga :D

    VastaKustuta
  3. Kui sul iiriste tellimisega kiire ei ole, siis tule parem jaanipäeva paiku Sakku, tahan oma iirisetihnikut kohendada ja poole võrra vähendada. Jah, ka sinist on.

    VastaKustuta
  4. Veab inimestel, kes saavad aias kinnasteta toimetada...ma pean isegi toas ahju kütmiseks kindad kätte panema, muidu on nahk kohe puruks. Mullast parem ei räägigi, tekivad nii valusad lõhed, et isegi arvutiga töötada hiljem ei saa ja ükski salv ega kreem ei aita.

    VastaKustuta
  5. Ilusad tellimised ja veel ilusamad priimulad. Eriti hea on see nartsisside ja nurmenukkude kooslus.

    VastaKustuta
  6. Imearmsad priimulad. See tumepunane on võrratu tooniga.

    VastaKustuta
  7. Priimulad on asendamatud, sest varasuvel on õisi ju vähe veel.
    Meil on nii lyhike suvi, et paar kuud aastas natuke vähem mõistlik aednik olla ei ole yldse paha. See ajanatuke, kui midagi yldse kasvab ja isegi õitseb, tahaks ju, et kõik oleks ylepea lopsakas ja pillavalt kirju, oojaa.
    Rohimiskäte puudus on muidugi paha, väga paha. Aga vaata mu kommi lõiku nr 2.

    VastaKustuta