reede, 15. mai 2015

Parim ravim on aed

Tänaseks oli kohe antud sooja ja päikest. :) Kui eile veel tundus, et ei tule seda tervist veel kusagilt, siis täna hommikul, olles kooli minevale lapsele ukse peal ära lehvitanud, oli selge, et nüüd läheb müttamiseks. Alustasin sõnnikuveoga. Vähe hilja küll, kuid mis see hunnik ikka seisab aia taga, oma 8a. juba - kandsin igale poole, kuhu vähegi sobis. Seejärel andsin heitlehistele rododendronitele nende väetist ja sama ka hortensiatele.
Taimed toidetud, tuli ette võtta selle kevade teine rooside lõikamine - kahjuks mitmel taimel lõi hiljuti välja varrepõletik. Ma ei tea, kas seda on üldse võimalik kuidagi ennetada? Kõige hullem nägi välja Flammentanz, kelle olin hiljuti uude kohta kolinud ja kes enne kolimist oli ilus terve ja roheline. Tea, kas sai šoki kohamuutusest?
Sain just roosid päästetud kui helistas kuller ja tõi mulle karbikese kolme kena ja värske iludusega Staudenist - aitäh Evele! Sain minagi kätte omad pihutäied peent saksa saelaastu. :) Aga laastud välja raputatud, lõi mulle ninna selline parfüüm - ja siis tuli välja üks  imeline lill:

Kevadleeklill phlox divaricata 'Clouds of Perfume' - õigustab igati oma nime 

Ja tema järel pisut pisem, kuid mitte vähem lõhnav roomav leeklill:

Roomav leeklill phlox stolonifera 'Blue Ridge'

Pakis oli ka õiepungades Jaapani priimula, kuid temast tuleb pilt siis kui ta õied valla lööb.

Tulemata jäi harilik naistesõnajalg 'Lady in Red', kuid ehk saan selle aasta temata hakkama. Sai ju kevadel teisigi sõnajalgu muretsetud, kelle lehtede lahti rullumist oodata. Nagu näha, on uustulnukad juba peenras end sisse seadnud. Ausalt öeldes peale seda lõhnapahvakat olin ma jalapealt kevadfloksidesse armunud ja tahaks neid nüüd massiliselt aeda! Ma loodan, et nad on kiired paljunejad.

Tegelikult sai terve päeva veel nipet-näpet aias tehtud, kaevatud, piiratud, kohendatud, kõblatud. Õhtuks tuli pisike vihmahoog ja värskendas aia ära ka.
Igal juhul olen ma nüüd terve ja võin väita, et parim ravim haigusele on aed.

7 kommentaari:

  1. Need leeklilled on hurmavad - mul kevadisel küll natuke teine nimi - Blue perfume, kuid mõlemad on väga tublid ja hoolsalt paljunevad. Ma tellisin Staudenist ka leeklilli, teised sordid, kevadist ja nõeljalehist, roomavat on mul kõik kolm levinud värvi olemas.

    VastaKustuta
  2. Aed ravib tõesti hästi, aga üle ei tohi ka pingutada.
    Ära selle sõnajala pärast muretse. `Lady in red` on meil paljudes puukoolides müügil, ta on levinud sort, saad siitsamast

    VastaKustuta
  3. Eks see ole tõsi küll, et aed aitab nii ihu- kui hingehädade korral, ´Lady in Red `on ka Eestis täiesti saadaval, mina sain Järvseljalt näiteks :D

    VastaKustuta
  4. Tore et terve. Ja toredad emotsioonid uutega :)

    VastaKustuta
  5. Mis kena kollane mütakas seal tagapool?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See on minu kevadel muretsetud Kanada kuuse mürsik Dendrofarma Gold.

      Kustuta
  6. Imeilusad leeklilled, kui veel arvuti kaudu lõhna ka tunneks ;)...!

    VastaKustuta