esmaspäev, 18. mai 2015

Vanaema aia mõtisklused

Täna oli külm ilm, jopeilm. Ainult kasvuhoones sai särgiväel olla. Istutasin seal ülejäänud valgetest petuuniatest veel 2 amplit (nüüd on mul neid kokku 4) ja ühe plekkkausitäie. Oleks veelgi istutanud, taimi veel jagub, kuid muld sai otsa. Ilmselt panen ülejäägid peenrasse, see pidi selline madal vihmakindel sort olema.

Muidu uitasin lihtsalt labidas käes aias ringi, kaevasin peenardest ploomivõsusid ja sõnajalatittesid välja. Viimaseid siis roosipeenrast. Veel eelmisel kevadel oli ju mu roosipeenra asemel sõnajalalagendik naadiga. Naadi sain tookord välja, kuid tuleb välja, et sõnajalajupid oskasid end veel paremini peita.

Roosipeenrasse olen vahele pikkinud püsikuid sel aastal, see lage roosipeenar ei tundunud eelmisel aastal ikka õige. Ei ole minust ikka rosaariumi pidajat, mulle meeldib ikka kerge metsikus ja juhuslikkus. Mul on lapsepõlvest veel silme ees vanaema taluaed, vikatiga oli lillepeenarde vahele rada sisse niidetud. Kui lummav ja lõhnav kõik oli, meelespead ja palderjan lokkasid aialillede vahel . . . Võimalik, et ta oma kõrges vanuses lihtsalt ei jaksanud rohida, kuid see on umbes see metsik lopsakus, millisena tahaks kunagi ka oma aeda näha. See video annab vast kõige paremini aimu sellest lopsakusest, kuhu ma välja tahaks jõuda. Ei saa minust Inglise muru külvajat ega peenarde servajat. Ja palderjani tahan ka rooside, pojengide ja igale poole mujale vahele panna. Ja mu sügisel külvatud mesiputk on tärganud, ei jõua ära oodata, mis lõhna ta levitama hakkab.

9 kommentaari:

  1. Ilus ja mõnus on see videos nähtud aed. Seal võiks ka mõned pingikesed olla, hea oleks mõnes kohas pikemalt vaadata ja mõtiskleda.
    Aga kui Sa sellist aeda tahad, miks Sa siis rooside keskele sõnajalgu ei luba, nad oleksid koos väga ilusad.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sõnajalgu jäi lähedale veel palju alles ja peenra otsa ka. :)

      Kustuta
  2. Vastused
    1. Angervaks on jumalik. Kunagi aastaid tagasi tahtsin ma ta loodusest aeda tuua aga kaevasin kõrvalt vale taime välja ja tõin hoopis naadi ja istutasin hoolega peenrasse ja jäin õisi ootama. :) Mitte et naadi õied koledad oleks.

      Kustuta
  3. ma millegipärast ei leia videot aga kirjeldus on meeliköitev :)

    VastaKustuta
  4. Jõudu sulle oma aia loomise ja tunnetamise teel. Oled endale keerulise ülesande püstitanud. Maastikul võib leida palju suurepäraseid iseorganiseeruvaid metsikuid kooslusi, kus inimene pole iluaianduslikult kätt külge pannud. Meenutaks vaid rannamaastikke. Ometi muutub kõik palju keerulisemaks, kui aednik looja ülesande endale võtab ning asub ise looma "metsikut" kooslust, kus põhistaarid on ta enda poolt välja valitud kultuurtaimed. Su vanaemal oli aastate jooksul välja kujunenud oma "metsikud" peenrad, kuid Sina ju tahad Austini roose ja muidki huvitavaid hellikuid kodustada. Aga pole hullu, unistusel on aega oodata ja kannatust üha uuesti katsetada.

    VastaKustuta
  5. Mina jätsin rooside ümber alles kannikesed, mis end ise hoolsalt edasi külvavad. Välja tõmmata lihtne aga kevadel annab kiiresti ilusat värvi peenrasse. Lisaks külvasin peenrasse 1-aastast ibeerist, mis moodustas kenasid rohelisi patju ning mingil hetkel siis pakkus ka ilusaid valgeid õisikuid. Kuna osa seemneid valmisid ja sel kevadel ka idanesid, on praegu pigem mureks neid sobivas koguses harvendada :) Ilmselt tõstangi üleliigsed taimekesed teiste rooside juurde... Aga ise külvata ilmlselt enam ei laseks sel aastal, korjaks seemned ise ning tipiks sügisel sobivate vahedega mulda...

    VastaKustuta