pühapäev, 31. mai 2015

Ma mõtlesin, et sel aastal naati ei kaeva . . .

. . . vähemalt mitte sellises mahus nagu eelmisel aastal, kui kahe suure peenralahmaka ja nende vahelise muru tarbeks sai labidal käia lastuda. Aga see muru, mis eelmisel aastal sai külvatud, see on sel aastal nii ilus! Et mõtlesin end ikka kokku võtta ja sellele järgnevat naadivälja kas või osaliseltki ka muruga asendada. Hetkel on selline tobe järsk piir muru ja naadivälja vahel.

Teine koht, kust ma sel aastal hoogsalt olen naati juurinud, on tagaaia servas saarepuude all. Sinna istutasin kurdlehise ja Hugo kibuvitsa istikud. Otsas on veel pisut vaba ruumi, kuhu tahaks lõhnavat vaarikat ja veel mingeid ilupõõsaid panna, kes saarte alust taluksid. Ühel päeval aga avastasin, et isa oli mu Hugo kibuvitsa muruniidukiga maatasa sõitnud. Hoolimata sellest, et oli enne küsinud, kus miski kasvab ja kinnitas, et näeb seal neid valgeid silte. Olen nüüd Hugot iga päev murelikult vaatamas käinud, mingeid millimeetriseid pungi ehk näeb selle tüüka otsas, hea tahtmise juures . . . Ühesõnaga, pärast seda istutasin põõsaste ette terve rea poeedinartsisse, mis peaks andma sõnumi, et siin on peenar, siia mitte niidukiga siseneda. Kogu see saartealune näeb nüüd välja nagu peenar - mida mul mitte plaanis polnud rajada! Kuid olgu, kuidagi pean oma põõsaid ju niiduki eest kaitsma ja poeedikaid oli mul tõesti hullult üle. Ja nii ma siis nüüd kaevan sealt kibuvitsaistikute vahelt seda naati välja. Kuni kibuvitsad hekiks kokku kasvavad, on nende vahel veel ruumi ja esimestel aastatel panen sinna mingid kõiketaluvad püsikud.

Permakulturistid ilmselt vangutavad pead mu naadikaevamise peale . . . kuid ma kavatsen sel aastal prooviks ka ühe papiga kaetud peenra teha - arbuuside tarbeks, mis tuleks siis veel ka peenravaibaga katta. Võibolla peakski selle sinna naadivälja serva rajama, säästab mind pisutki kaevamisest . . . Ehkki ma pole kindel, kas see naadi nii palju lämmatab, et sinna järgmisel aastal juba muru külvata?

Lõpetuseks veel üks tubane klõps - talvel mõnusasti puhanud säntpoolia lõi õiesilmad valla ja kujutab nüüd vist ette, et on hortensia. :)



6 kommentaari:

  1. Väga armas säntpoolia ja naate tuleb peksta fokiniga!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma annaks neile fokiniga aga kust ma teda võtan - linn on liiga kaugel! :D

      Kustuta
  2. Kui majas on olemas välkkõblas, siis see ajab ka asja ära, Fokin on lihtsalt ergonoomilisem

    VastaKustuta
  3. säntpoolia on imeilus, las arvab pealegi, et on hortensia, siis on seda rohkem :) aasta pimendamist võtab naadi ära ja kõplamine ka, mis Sa vaevad ennast selle kaevamisega

    VastaKustuta
  4. Pimendamine töötab päris hästi, aastakese taluda on kuki-muki :) Säntpoolia võiks hortensiaga võistelda küll, teien alles magab nagunii :)

    VastaKustuta
  5. Loodan, et su Hugo kosub. Ja säntpoolia on lummav, milline värv!

    VastaKustuta