reede, 29. juuli 2016

Purgisildid


Olin ikka mõelnud, et kunagi võtan kätte ja teen hoidistepurkidele mingid viisakad sildid, mõttest kaugemale polnud aga kunagi jõudnud. Nüüd, mil viimaste päevade kuumalaine tuppa varjuma sundis ning oma nördimuseks avastasin, et mul pole piisavalt lõnga järgmiseks kuduprojektiks, otsustasin pühenduda tasuta lõbustustele - võtsin selle sildiasjanduse ette. Ega mul muid vahendeid võtta polnud, kui paber, printer ja Gimp. Kuna ma pole jõudnud sel aastal veel suurt midagi purki panna (täidan sügavkülmikut), siis tegin silte olemasolevatele hoidistele:



Algul mõtlesin, et ei hakka erikujulistega jamama, ehkki nad on armsad - kes viitsib neid välja lõigata! Lõpuks siiski tegin ühed. Tegelikult polnudki hull see lõikumine. Ja kui purgile müts ka pähe panna, siis on nagu päris. :)


Järgmiseks tuleb hakata köögiviljahoidiste silte välja mõtlema. Maasikate ja vaarikatega saaks kindlasti väga nunnusid silte teha, kuid nemad on mul sügavkülmakraam. Sõstardest teen toorželeed, nemad lähevad keldrisse ja seal on nii niiske, et siltidest ei jääks midagi järele. Tegelikult ma teengi keldrisse minevaid hoidiseid spetsiaalselt sellistesse purkidesse, milledelt sildid ei taha pesus maha tulla - üks talv keldris ja kevadel võib neilt sildid ühe käeviipega maha pühkida. Et siis silte saan teha vaid neile hoidistele, mis ma sahvrisse jätan.

Aiavaadete pildistamiseks pole ma aga kuidagi motivatsiooni leidnud. Mulle meeldib aias tiiru teha ja lilli nuusutada - teen seda kogu aeg! Kuid pigem ilma fotokata - fotokaga aiatiir kisub kuidagi . . . tehniliseks. Kõik talletub ju mällu ja sellisena ma oma aeda talvel meenutangi, koos kõigi lõhnade ja valguslaikudega õitel . . . Mul on küll roosiõitest pilte, kuigi neistki mitte kõigist - ehk päästavad midagi, et ikka aiablogi mõõdu välja annaks! :)

Alfred Sisley

Augusta Luise

Benjamin Britten

Benjamin Britten

Comte de Chambord

Gloria Dei

James Galway

James Galway

James Galway

Lady Emma Hamilton

Pomponella

Red Leonardo da Vinci

Red Leonardo da Vinci

Ja mul on hea meel, et aias on nii palju õisi, et saab alati midagi vaasi tuua. On õisi, keda ma kasvatan just sel eesmärgil. Ning üks idaliilia kimbus paneb terve toa lõhnama:





laupäev, 9. juuli 2016

Väsind aga õnnelik

. . .  võisime me lapsega eilse suurpäeva lõpul õhata. Ei teagi, mis rohkem võhmale võttis, kas see leitsak, mida kokkutuleku päevaks oli antud, uute nägude ja kohtumiste virr-varr või kogu see pagasnikutäis taimerikkust, mis mulle kokku kuhjati, suur osa sellest üllatustaimed. Ilmselt kõik kokku. Ja laps oli üliõnnelik, et sai terve päeva hobuste seltsis veeta.

Kristeli männituka all laotuv aed polnud mul esimene kord imetleda. See on nii hubane paik oma arvukate istumise- ja lebotamiskohtadega, kust ei tahakski üldse ära minna. Rääkimata kogu sellest taimerikkusest, hiigelhostade ja okaspuudega eesotsas. Kokkutuleku korraldamiseks igatahes ideaalne paik. Kui Kristel kartis algul, et kedagi õieti ei tulegi, siis sööma istudes tuli hakata muudkui köögi vahet vudima, et nõusid ja toole juurde tuua - rahvast oli vaat et topelt rohkem kui lubatud. :D

Kui Kristeli aed oli ära imetletud ja keha kinnitatud, hakkas kostuma plaan meiegi aeda kaema tulla. Minu nõrka katset protestida ei peetud millekski, samuti ignoreeriti üksmeelselt mu ettepanekut pisut hiljem tulla, nii viie aasta pärast, mil äsjaistutatud pargiroositited juba rohu seest välja paistavad. Aia taha hakkas peagi vormuma 12-autoline rivi, mis Kristeli autoga eesotsas minu kodukoha poole startis.
Olin isale teatanud, et "pärast tullakse ka meie aeda vaatama", mis jättis mulje, et paar-kolm-neil inimest astub ehk läbi. Ma ei tea, mida naabrid mõelda võisid, kui see pulmarong minu tänavasse keeras - meie peres ju abiellumisealisi pole. :D Ja kui see rahvamass siis me väiksest väravast sisse hakkas voolama, oli see lausa sürreaalne . . . Isa pärast ütles, et pidi lausa kõhu lahti ehmatama. :D Niisiis oli mu koduaed umbes pooleks tunniks üle ujutatud aiaasjatundjatega, mu diletantlikke aiategusid uudistamas. Oeh. Roose tuli kohati tõesti käpuli nuusutada, aga ise nad teadsid - ma olin hoiatanud. Siia juurde üks mu lapse tehtud pilt roosist, kes kõige rohkem huvi äratas:
Damaskuse roos Mme Hardy
Mõned seadsid kahtluse alla me aia väiksuse - no ma ei tea, aleviaiad on ju väikesed. Talud on suured.
Taivi aed, mida pärast külastasime, oli sama väike, kuid otsast otsani taimi täis. Vaid üksikud lahkusid sealt taimepotita näpu otsas. Mul hakkas selleks hetkeks juba kerge peavalu vormuma, seega pidasin paremaks mitte mingeid uusi taimi juurde kuhjata. Pealegi sai just üks pagasnikutäis kodus maha laaditud, pluss veel mu Järvselja tellimus . . . Nüüd saab mõnda aega tühje laike peenardes täita.

Igal juhul lootsin peale Taivi aia külastust päeva lõpetatuks lugeda, aga kus sa sellega! Teist korda sel päeval murti mu tahet ja viidi mind järelejäänud Aalujatega tagasi Kristeli juurde - külakostile lõppu peale tegema. "Ainult tunnikeseks," üritasin resoluutne olla, kuid lapsed kadusid peale sööki hobustega terveks õhtuks silmapiirilt ja sinna me siis jäime. :D Aga, noh, kohv ning muu lauale jäänud hea-parem mõjusid kui peavalurohi ning nii ta läks, et koju saime alles enne kümmet.

Tuhat tänu Kristelile super päeva eest! Oli ülivahva Aalujad lõpuks ära näha, järgmisel aastal loodan ära näha ka need, kes seekord tulla ei saanud.


reede, 8. juuli 2016

God made rainy days . . .

(Jumal lõi vihmapäevad, et aednikud saaksid kodutööd tehtud)

Või siis kududa . . .

. . . või lugeda (akna taga trummeldav vihm toob vampiiriloo meeleolu veelgi selgemalt kätte ära).

Ning loomulikult - internetist uusi taimi taimi otsida. :D Minu esimene tellimus Järvseljalt:

Parthenocissus quinquefolia - harilik metsviinapuu
Polemonium caeruleum - harilik sinilatv´Album´
Thymus vulgaris - aed-liivatee ´Compactus `
Hyssopus officinalis - harilik iisop ´Roseus´ 
Thalictrum aquilegifolium - kurekell-ängelhein 
Rubus parviflorus - nutka vaarikas
Sambucus nigra - must leeder ´Lactiniata´
Hydrangea heteromalla - himaalaja hortensia
Leymus arenarius - liiv-vareskaer
Arrhenatherum elatius subsp. bulbosum - kõrge raikaerik ´Variegatum´
Calamagrostis × acutiflora - teravaõiene kastik ´Overdam´
Calamagrostis × acutiflora - teravaõiene kastik 'Avalanche'
Molinia arundinacea´Windspiel´- roog-sinihelmikas
Artemisia ludoviciana - kassiurb-puju

Et siis taas mõned taimeunistused täidetud + elu esimesed kõrrelised tulemas.