neljapäev, 30. aprill 2015

Oli yin, sai yang

Esimesed redised ja esimesed nartsissid said täna nopitud. Nartsisse oli juba varemgi lahti, kuid mitte nii palju, et oleks raatsinud neid vaasi tuua. Nüüd on aga juba kogu eesaed neid täis.

Eesaed näeb hetkel aga pisut hullumeelne välja. Nimelt tuli isa välja tema kohta ootamatu otsusega, et sirelihekk tuleb ära piirata ja harvendada. Kuna temast tema vanuses pole tegijat, siis üleaedne on meil juba teist õhtut mootorsaega möllanud. Oksad muudkui langesid ja vaade läks aina avaramaks. Hetkel on töö veel pooleli, kuid juba praeguseks on me kõrge sirelimüür kadunud ning yin eesaiast on üleöö saanud yang ja varjupeenardest päikesepeenrad. Õiteilu ja lõhn jääb sel aastal olemata, kuid on selge, et see kaua edasi lükatud töö tuli ära teha - oksad laiusid juba peaaegu tänavale . . . 
Üks peaaegu kuivanud ploomipuu sai ka maha võetud ja sealt tuli veelgi rohkem valgust juurde. Liblikapõõsas ja verandaotsa peenrad võidavad sellest kõige rohkem - olgu siis tublid ja õitsegu sel aastal nagu ei kunagi varem. Ainuke häda on, et nüüd on lausa sõiduteele näha kui ma hommikumantlis aeda astun - rääkimata naabriakendest. :P Aga eks mingil määral see paraneb kui hekk lehte läheb. Teisest küljest paistab sinna tänavale nüüd ka ära kui mu Flammentanz oma uues kohas veranda otsas õitsema hakkab. Mitte et ma oma aeda näitamiseks teen. Vastupidi - kõik, mis ma siia loon, on vaid selleks, et siin ise omaette lõhnu ja vaateid nautida. Ja see nautimine (mina hommikumantlis kohvitassiga õunapuu all) ei peaks mitte tänavale ära paistma! Aga no loodetavasti sügiseks on hekk nii palju kasvanud, et siis paistab minust tänavale ära vaid peanupp. :)



laupäev, 25. aprill 2015

Liiga palju istutamist

Kui aednik ei kirjuta, siis on järelikult liialt aiaga hõivatud. Eile juba enne kohvi tõi postimees mulle paki Aiasõbrast - hoiatamata, nagu neil kombeks. Kuid seekord oli see hea üllatus, saatekulu oli 20 taime kohta vaid 5,90. Taimed ilusad, värsked, prisked. Tellitud sai:

1) Hemerocallis hyb. White Temptation
2) Hemerocallis hyb. Baby Talk
3) Hemerocallis hyb. Arctic Snow
4) Hemerocallis hyb. Mini Pearl
5) Helleborus niger
6) Thymus praecox Purple Beauty
7) Rosa The Fairy
8) Lilium trumpet Regale
9) Lilium orientale Acapulco
10) Lilium orientale Casa Blanca
11) Berberis thunb. Atropurpurea Nana
12) Berberis thunb. Aurea
13) Spiraea japonica Golden Princess
14) Spiraea cinerea Grefsheim 
15) Kolkwitzia amabilis Pink Cloud
16) Potentilla fruticosa Abbotswood
17) Athyrium niponicum Pictum
18) Nepeta faassenii Walkers Low
19) Phlox subulata Purple Beauty
20) Phlox divaricata Blue Perfume

Tõotas tulla toimekas päev aias. :) Tegin targu suure poti supi valmis, et enam kööki ei peaks naasma, ja siis vähehaaval, juba supi keemise ajal, hakkasin saabujaid mulda pistma. See käis ruttu kuna olin enamusele juba kohad välja mõelnud. Peale kolkvitsia, valge päevaliilia ja liiliasibulate, nemad jäidki maha panemata.

Ilus kampsuniilm vaid soosis aiatöid ja tegelikult sai rohkemgi tehtud ja ümber istutatud. Viimast just lillepeenarde kevadise laiendamise tõttu, mille tulemusel osad madalamad lilled jäid ebanormaalsesse kaugusse. Ka mu päevaliiliad ja valgete flokside hekk olid lootusetult tihedaks kasvanud, tuli nendegi harvendamine ette võtta. Müttasin kuni sõrmed ei jaksanud enam taimede ümbert kinni hakata, päike oli ammu loojas, jäine külm väljas ning pea ei võtnud enam, kuhu veel võiks mida panna. Suvelilledele tuleb ju ka veel kusagile ruumi jätta. Kolisin tuppa ära ega jaksanud enam isegi teed teha, et üles soojeneda.

Tänase päeva osas lubasin omale, et ei raba nii palju. Käisime lapsega poodides ja koju tulles panin kuklitaigna kerkima. Aias käisin vaid niisama uitamas ning päikest ja linnulaulu nautimas. Kui aga laps end õhtul teleka ette sättis loodussaadet ja Raketti vaatama, siis läksin tõin küll otsustavalt labida, et see aeg kasulikult veeta. Kolkvitsia sai omale auväärse koha, kust ta hästi silma paistab ja on ka päikeses. Selle tarbeks pidin eemaldama viimase ruutmeetri eelmisel aastal juurimata jäänud kibuvitsavõsa - töö, mida olin muudkui edasi lükanud. Aga üksinda õhtuvaikuses kui kuldnokk laulab kaunist viit, saab ka mõni tüütu töö kergelt tehtud. :)

Siis istutasin mõned rändama läinud öölilled ühte kohta kokku. Need on sellised mõnusad tugevad taimed, võtad labidaga ühest kohast ja paned teises kohas auku. Ja ma jumaldan nende lõhna kui nad juunis õitsevad . . . neid võiks terve aed täis olla.
Oma koha leidsid ka liiliasibulad. Olin enne eeltööd teinud ja uurinud täpselt, et kuningliilia pannakse 3 sibula sügavusele ja lubjarikkasse mulda ning idaliiliad 4 sibula sügavusele ja happelisema mullaga kohta. Liiva meil kahjuks üldse pole, et neile ümber panna. Ei jäänud muud kui ingleid paluda, et nad neid sibulaid hoiaksid . . .

Kõige lõpuks tegin sibulapeenra valmis ning istutasin lillhernetaimed maha. Ma tean küll, et lillherneid on kõige lihtsam otse maha külvata, kuid sel aastal tahtsin proovida kasvatada neid a la Tasha Tudor. Et külvata nad varakult tuppa (veebruar-märts). Õues istutada taimed jalasügavusse (30cm) vakku, mis on vooderdatud sõnnikuga ja sedamööda kui taimed kasvavad, täita vagu mullaga kuni on maapinnaga tasa. Kasta virtsaveega iga kahe nädala tagant. Eks siis näib, kuidas see meetod toimib, lillhernes talub ju halvasti ümber istutamist.

Homseks lubatakse meile täielikku vihmapäeva. Pärast kõiki neid istutamisi pole mul selle vastu mitte midagi. :)

kolmapäev, 15. aprill 2015

Roosid kohal!

Täna oli selline tore päev, et saabusid lausa 2 taimepakki. :) Kõigepealt Lepiku-Mardi talust ja siis veel täiesti hoiatamata mu  kauaoodatud burboonroosid! Hea, et ma kodus olin - jõudsin taimekasti varju tõsta ning roosid õhinal lahti harutada ja vette panna.


Roosid nägid väga superluks välja ja niiskes pakendis, kaasas hulk roosiisu tekitavat lugemismaterjali ja põhjalikud istutusjuhised. See üks pruun istik seal hulgas on Hugo kibuvits ja sellel oli isegi punane lipik ümber kirjaga (for dummies?), et see peabki pruunide vartega olema. Saatekulu tuli 10 istiku peale kokku 17,50, mis on täiesti üleelatav. Mul on vaid kahju, et ma Mme Hardy, Heritage ja Maiden's Blush tellimata jätsin - kartuses, et mis see saatekulu olema saab. Aga jäägu osa soove siis järgmiseks aastaks.

Lepiku-Mardi taimi ma pildistama ei hakanud, pealseid ju suurt näha veel pole, kuid väga hoolikalt olid pakitud ja üsna suured potsikud. Hind ja saatekulu olid täiesti inimlikud - 16 taime koos saatekuludega 70,-. Tellitud sai siis:

1) Kurereha Jolly Bee
2) Verev kurereha Album
3) Südajalehine bergeenia ´Bressinghamn White
´
4) Suurelehine brunnera ´Betty Browing´
5) Südajas tiarell ´Sugar and Spice
6) Hõlmine tiarell  Tupastiarella
7) Delavay ängelhein
8) Varvasadiantum
9) Pärljalg
10) Sirplehine kiviürt
11) Alang Red Baron
12) Siilkübar Mama Mia
13) Harilik murtudsüda
14) Kopsurohi ´David Ward ´
15) Suurelehine brunnera ´Emerald Mist
´ 
16) Suurelehine brunnera ´Looking Glass´ 


Vurasin siis rattaga südame põksudes veel tööl ära käia, et siis naastes istutama hakata. Roosid on nüüd kõik maas, mullakuhilad peal. Ja siiamaani on selline elevus sees. Alles nad olid vaid kaunid pildid internetis ja nüüd on nad minu aias ja mullas. :)

Sissekäigupeenrasse panin okaspuudele seltsiks tiarellid ja bergeenia. Ülejäänud taimepotid on kasvuhoones oma aega ootamas. Homme lähen õnneks alles lõunaks tööle, jõuan kasvuhooneukse enne lahti teha. Seal on mul ka osad suvelillede külvikassetid ja redised, kes on vist juba kuu aega ikka samapikkused olnud, hmm.

Toas tekitavad külvidest elevust äsjatärganud imelilled. Minu nina ees laual seisavad juba üle kuu aja teatud seemned, mida ma ikka veel mulda pole jõudnud panna, kuid võib ka otse maha külvata kui õite nägemisega kiiret pole. Ja homme pean igal juhul pikeerima petuuniad, olen tõsiselt hiljaks jäänud. 
Aed-balsamiin Tom Thumb Rose taimed on mul aknalaual ühekaupa pottides ja nad on hiigelsuured. Ma ei tea, kas nad kasvavadki nii suurteks, nad pole minu hinnangul isegi mitte välja veninud, vaid lihtsalt pirakad. :D Aga neid vist võib kärpida. Kuukalender ütleb, et noorkuul ehk siis laupäeval on igasuguste latvade näpistamiseks parim aeg, eks ma siis käin ja näpistan, keda vaja. 

 
 

reede, 10. aprill 2015

Päikest ja müttamist jagub

Tänaseks päevaks oli mul planeeritud täpselt üks töö - kaevata välja punasse sõstra põõsas ning selle asemele teha auk roosipõõsa jaoks. Ja millega see päev lõppes? 7 auku roosidele, lõigatud said astelpajud ja ebaküdoonia, teise peenrasse kolisid maikellukesed, valged floksid ja kõrvikpriimulad ning siis sai veel maasikapeenraid rohitud. Viimased 2 okaspuutitte leidsid ka omale peenras kohad. Toas pikeerisin ära kaenal-lõhiskelluka. Kui plaane ei tee, saab palju rohkem tehtud. :) Päikest jagus terveks päevaks ning minu aia esimesed võrkiirised pistsid pea mullast välja ja tegid silmad lahti. Neid peab kindlasti juurde muretsema ja erinevates värvides - nii säravad lillekesed!


Ka sinililled, kes sai eelmisel aastal metsa alt aeda toodud, on täiesti olemas ja esimesed õied lahti - huvitavat lillat värvi ka veel.


Krookused õitsevad sel aastal ka ennastunustavalt, kuid paljuneda nad eriti küll ei taha - nii palju kui neid 10a tagasi sai aeda toodud, on neid ka praegu. Kollaseid on isegi veel vähemaks jäänud. Ei tea, kas jagamine teeks neile head? Sel aastal on esimene kord, kus nad nii tihedalt õisi on täis, muidu ikka on hõredam see õitsemine olnud. Aga võibolla mõjus eelmise aasta komposti panemine neile hästi - ei ole varem neid millegagi kostitanud ega teadnud, kas peaks.


Homsed plaanid on mul tagasihoidlikud - kaevata 3 viimast auku roosidele. Siis võivad need saksad saabuda. :)

teisipäev, 7. aprill 2015

Koo ja põeta

Ilm on olnud selline, et 2 päeva säravat päikest ja 2 päeva halli vihma, mina olen aga kõik see aeg palavikuhaige lapse voodiveerel istunud ja kudunud. Algul muidugi polnud aega kududagi, aina vaheta külmi mähiseid, lehvita tuult, jooda ja kraadi. Seda palavikku seekord ikka jagub, igal hommikul pressib taas üles - gripp? Et see õudus vaid endale külge ei hakkaks . . . Täna oli siiski juba rahulikum päev, alandamist nõudvat palavikku enam polnud, mina istusin aga endiselt haige kõrval tagumiku kandiliseks ja kudusin seda lõputult pikka Haapsalu salli äärepitsi. Välja pole saanud rohkem kui poodi ja apteeki. Ja vihmaveevannid vedasin räästa alla, muudkui kallab. Kui mu tellitud roosid nüüd saabuvad, siis on istutusvesi võtta.

pühapäev, 5. aprill 2015

Kevadpüha

On vist ka aeg vähe hinge tõmmata rahmeldamisest ja mitte midagi teha - ehkki raske on aeda vaid aknast vaadata. Tahaks kohe välja kihutada ja labida haarata. :D Aga tuleb vähe kehale puhkust anda.
Eile väetasin kahe lumesaju vahel roosid ära ning siis kandsin eesaia lillepeenardele komposti kuni tundsin, et selg vist rohkem ei talu. Õhtuks oligi pool külge kange ja täna hommikulgi andis selg selgelt mõista, et ei mingit kompostiämbrite käe otsas kandmist. Ei ole, niisiis, pääsu, tuleb ikka püha pidada. Head munapüha!



laupäev, 4. aprill 2015

Okaspuude pildipostitus

Eelmise postituse kriitika okaspuude piltide puudumise kohta on täiesti õigustatud. :) Äkki jään neist ühel päeval ilma, kõrvetab päike ära või misiganes - ja siis mul polegi neist mingit mälestust. Tuleb ikka uued taimed kõik üles pildistada. :) Siin nad on, minu uued okaspuumürsikud:


Harilik kuusk picea abies 'Will's Zwerg'



Kanada kuusk picea glauca 'Dendrofarma Gold'

 

Kanada kuusk picea glauca 'Starlight' 

 

Kanada kuusk picea glauca 'Alberta Globe'



Harilik elupuu thuja occidentalis 'Fire Chief'

 

Korea nulg abies koreana 'Cis'
Ja siis veel 2 kõige pisemat, kes ei ole veel istutatud. Üks elupuu ja üks palsaminulg, kellest saabus eksikombel tüvivorm, mistõttu sattusin kimbatusse, kuhu ta nüüd panna. Kuid ilmselt sellesse samasse tillukesse peenrasse, mille serval ta siin seisab.

Harilik elupuu Thuja occidentalis 'Krasnal'

Palsaminulg abies balsamea 'Piccolo'

 

reede, 3. aprill 2015

Mängleva kergusega

Sel kevadel aiatööd kohe lippavad käes. Eile saabusid mu uhked okaspuutited (välja näevad küll pigem juba kui mürsikud) ja peale kiiret vaimustumist istutasin nad kohe juba ootel peenardesse maha. Vihmavett oli nende päevadega oma 4 ämbrit kogunenud, kulus just istutamiseks ära. Töö tehtud, võis uusi asukaid nende uues elupaigas lõputult imetleda. Kui nüüd mu tellitud varjutaimed ka saabuvad, siis teen valmis peenardest klõpsu ka - kunagi aastaid hiljem siis hea selle paiga arengut võrrelda.

Täna hommikul ärkasin juba enne seitset, und enam ei tulnud. Kuna maja veel magas, pikeerisin hommikumantlis, söömata ja kohvita 96 taime lõhnavat neitsikummelit. Lõpetuseks külvasin kaljukilbirohu ja lõhnava (või lõhnatu?) imelille ära. Siis oli juba kuulda liikumist maja pealt ja pääsesin kohvile ligi. Pärast uitasime lapsega aias ja imetlesime uusi okkalisi. Ilm oli vaikne ja värske ning kerge udu rippus puude kohal. Kuidagi ei raatsinud tuppa minna. Mina tahtsin muidugi kohe uut roosipeenart kaevama minna, laps ei olnud küll seekord vaimustuses mullas möllamisest, lõi aga siiski käed külge. Kuigi mitte kauaks, peagi müttasin üksi edasi. Hangu murdsin sealjuures ära - kuid ta oligi vanem kui mina. Laps tuli peagi tagasi, kõbla käes - temal hakanud südametunnistus piinama, et kuidas ma ikka siin üksi kaevatud saan. :P Koos läks töö muidugi hoopis teise tempoga ja peenar valmis justkui iseenesest. Nüüd viimane (loodetavasti) kaevamistöö sel kevadel on teha haldjaring, mis mu vaimusilmas näeb välja umbes selline. Aga ei teagi, kui mu tööind nii suur on, äkki peaks seda ära kasutama ja ruttu veel mõne istutusala planeerima. :D